MASAŽE

Masaža pomeni izmenjavo dotika med dlanmi in telesom, na primer glavo, rokami in stopali. Osrednji del masaže je dotik, kljub temu pa dobra masaža ne prodre samo v kožo, ampak celo globlje, v mišice in kosti.
Masaža spada med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja. Še zlasti na Vzhodu je razširjeno prepričanje, da redna masaža koristi vsem ljudem, ne glede na starost. Na Zahodu je bila koristnost masaže od nekdaj priznana tudi na področju športa, kasneje pa se je njena raba preselila na druga področja.

Masaža spodbuja ali miri, to je odvisno od globine in hitrostimasiranja. Odpravlja napetost, preganja nespečnost ter sprošča boleče mišice, torej poskrbi za dobro počutje. Nekateri so prepričani, da že samo ugodje, ki ga povzroča masaža, učinkuje zdravilno.

Masaža prinaša številne koristi. Njena prednost je tudi v tem, da je prijetno masirati in biti masiran. Naučiti se je ni težko. Masaža naj bi bila nekaj, kar naj bi ga nagonsko vsi počeli. Kadar se nas loteva glavobol, gladimo po čelu; če hočemo potolažiti otroka, ga potrepljamo po glavi, prijatelja primemo za roko in ga potolažimo.

Izvajamo klasične, terapevtske, športne in tui na masaže.Odločite se lahko tudi za delne 30. min. masaže, kjer vam zmasiramo hrbet ali stopala ali noge.Pri klasični, terapevtski in športni masaži se osredotočimo predvsem na izboljšanje prekrvavitve in pretoka limfe v vezeh in mišicah. Posamezne vrste masažse med seboj razlikujejo predvsem po intenzivnosti na določenem delu telesa in namenu, ki ga želimo z masažo doseči. Svetujemo, da si ogledate posamezne vrste masaž in se odločite za tisto, ki je najbližje vašim potrebam.

V našem centru vam nudimo:

Klasična športna masaža

Športna masaža je specializirana masaža namenjena tako rekreativcem kot vrhunskim športnikom. Tehnike športne masaže se osredotočajo na posebne mišične skupine, aktivne v posameznem športu.
Športna masaža služi pripravi in ohranjanju športnikove forme, izboljšanju psihofizičnega stanja ter preprečevanju in odpravi možnih poškodb. Cilj terapije je tudi vzpostaviti normalno in neboleče gibanje in koordinacijo ter povrniti funkcionalno stanje pred poškodbo.

Ayurvedska masaža

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, izvaja pa se tudi v drugih delih sveta kot oblika komplementarne in alternativne medicine zdravilstva. Beseda Ayurveda je v sanskrtusestavljena iz besede »āyus«, kar pomeni »življenje« in »veda«, kar pomeni »znanje« ali »znanost«. Ajurveda ali v prevodu znanje o življenju pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. To pomeni, da človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.
Ajurveda in bolezenPo mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka telesna sprememba najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:

 1. telesne in dihalne vaje, ki krepijo telo, uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
 2. način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
 3. odpravljanje strupov iz telesa;
 4. meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.

Ajurveda zato predpostavlja tri glavne vzroke bolezni:

 1. napačna identifikacija intelekta z »jazom« in »moje«
 2. zloraba človeških čutil v smeri užitkov, želja, požrešnosti in sebičnosti
 3. neprilagojenost sezonskim spremembam narave, ki povzroča stres, oslabitev »prebavnega ognja« in neravnovesje v doshah

Tako imenovana Shamana terapija se uporablja za odpravljanje simptomov, Shodana terapija pa za odstranitev vzrokov bolezni.

Veliko znanstvenih člankov potrjuje učinkovitost ajurvedskega zdravljenja in govori o sami uporabi ajurvede v zdravstvenih sistemih. Nedavno je ajurveda prispevala tudi gugulipid, spojino iz Commiphora mukul, ki uspešno inhibira angiogenezo in vitro in in vivo. Dokazano je tudi hepatoprotektivno delovanje etanolnega izvlečka rastline Zanthoxylum armatum, antihiperglikemično in antioksidativnodelovanje večrastlinskega ajurvedskega pripravka Dihar in nevroprotektivno delovanje različnih ajurvedskih zdravil. Ajurveda je k moderni medicini prispevala rezerpin, zdravilno učinkovino iz rastline Rauwolfia serpentina, ki jo v Indijiše danes uporabljajo za varno nadziranje krvnega tlaka. Raziskave kažejo, da je Arjuna Terminaliakoristna pri zmanjševanju bolečine pri angini pectoris, pri zdravljenju srčnega popuščanja in koronarne bolezni arterij. Terminalia je lahko koristna tudi pri zdravljenju hiperholesterolemije. Obstajajo tudi dokazi, da žajbelj (Salvia Officinalis) lahko izboljša simptome pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Za Azadirachta indico (verjamejo, da ima imunoprotektivne lastnosti) je bilo v času treh tednov ugotovljeno, da poveča proizvodnjo interlevkin 2(IL-2) in zveča imunski odziv pri prostovoljcih s spodbujanjem limfocitov in T-celic. Zmes črnega popra, dolgega popra in ingverjauporabljajo v ajurvedi za oblikovanje tradicionalne trikatu zmesi. Ta mešanica poveča apetit, spodbuja izločanje prebavnih sokov in zdravi želodčne težave, še posebej aklorhidrijo in hipoklorhidrijo.

Pomen dosh

Koncept treh dosh razlaga, kako pet elementov, ki sestavljajo fizično materijo, dinamično kombinirajo vse procese v človeški psihologiji. Tako zrak, ogenj, voda, zemlja in eter dajejo osnovo trem dosham: Pitta je princip gibanja, ki ga sestavljata voda in ogenj; Vata je princip spreminjanja in pretvarjanja, ki ga sestavljata zrak in eter; Kapha pa je princip kohezije, ki ga tvorita zemlja in voda. Doshe oblikujejo zgradbo telesa tekom rasti in razvoja organizma, kakor tudi nagnjenje k določenim spremembam ali boleznim. So osnova človeškega karakterja, navad in vedenjskih vzorcev. Naravno razmerje dosh tako določa tip človeka ali Prakruti, ki je osnova mentalnih, fizičnih in emocionalnih razlik med ljudmi. Z vzdrževanjem naravnega razmerja treh dosh, ajurveda pomaga človeku s tehnikami in metodami, določenimi za njegov tip, vzdrževati njegovo idealno zdravje. Pri tem upošteva človekovo genetsko ozadje, način življenja ter sezonske in klimatske spremembe, ki prinašajo spremembe v razmerju treh dosh v naravi, kar vpliva na zdravje in počutje človeka.

Posvet z ajurvedskim zdravnikom

Zdravnik že na prvem posvetu s pacientom določi prevladujočo dosho, tipa pulz, izmeri krvni tlak in telesno težo. Pregleda pacientove oči, nohte, kožo, lase, zobe, jezik, konstitucijo ter ga izpraša o kvaliteti in količini spanja, pogostnosti menjave razpoloženj, telesni aktivnosti, želji po spolnosti, spominu in umskih funkcijah, apetitu in količini zaužite hrane, okusu za hrano, žeji, prebavi, itd. Pacient nato izpolni še obrazec o zdravstvenih težavah v preteklosti, o boleznih v družini ter o težavah, ki so ga pripeljale do zdravnika. Za manjše zdravstvene težave predlaga spremembe v prehrani, predpiše zdravilne pripravke iz zelišč ali mineralov, obsežnejši del zdravljenja pa predstavljajo razstrupljevalne metode, masaže z olji in razne druge metode zdravljenja. Ajurveda ponuja tudi celoten nabor receptov in navodil za domačo uporabo.

PanchakarmaAjurveda daje velik poudarek prebavi kot ključu do zdravja. Vse bolezni izvirajo iz človeškega uma, prvi pokazatelj je porušeno ravnotežje v metabolizmu, ki je lahko po ajurvedski razlagi vzrok celo degenerativnim spremembam. Spet je za metabolično funkcijo pomembno ravnovesje treh dosh. Področje Kapha doshe sega od glave do želodca, področje Pitta doshe od tankega do debelega črevesa in območje Vata doshe je od debelega črevesa proti nogam navzdol. Glavnina »prebavnega ognja« je torej v območju Pitta doshe. Panchakarma je očiščevalna terapija[15]. Obstaja šest stopenj v manifestaciji bolezni, Panchakarma sodeluje v tretji stopnji, kjer prepreči toksinom in odvečnim snovem, da se akumulirajo v GIT in nato v četrti stopnji, da se iz GIT razširijo po vsem organizmu. Metoda je sestavljena iz treh stopenj.

 • Prva stopnja: Prva stopnja je Parvakarma, kjer poteka priprava organizma za detoksifikacijo. Gre za notranjo in zunanjo naoljenje- pacientu so na različne načine aplicirana zeliščna in medicinska olja (zeliščni ghee), hkrati z masažami, kjer se sezamovo olje z dodatki vtira globoko v podkožna tkiva za pospešitev izločanja sekrecij, nego in zaščito tkiv; sledi še izpostavitev organizma vročini (savna) za dilatacijo vseh notranjih kanalov v telesu, za večjo mobilnost tekočin v telesu in ekspanzijo tkiv, kar pripomore k izločanju toksinov in odvečnih snovi, izluženim v medicinska olja. Pred Panchakarmo se lahko za različne bolezenske indikacije izvedejo še druge v Ayurvedi pomembne tehnike: Shirodara, Pischinchbali, Pinda swedana in druge. Med celotno Panchakarmo je potrebna sprememba življenjskega stila, predvsem veliko počitka, zunanjega in notranjega miru, začasna umaknitev od vseh virov stresa, skrbi in napetosti, tišina, primerna dieta, meditacija, joga in pranajama.
 • Druga stopnja: Druga stopnja ali sama detoksifikacija je sestavljena iz petih procedur, ki se izvedejo posamično, v kombinacijah ali v celoti glede na bolezenske indikacije. Gre za Vamano ali terapevtsko bruhanje, Nasyo ali terapevtsko čiščenje regij na glavi, Virechano ali terapevtsko izločanje skozi anus, Basti ali terapevtsko čiščenje celotnega kolona (štiri različne vrste zunanje administracije in štiri notranje) in Raktamokshano ali terapevtsko puščanje krvi s pijavkami, na mestih, kjer se v krvi poveča število toksinov in posledično vnetnih mediatorjev (akutna stanja izpuščajev, ekcemov, vnetij, urtikarije in levkoderme).
 • Tretja stopnja: Tretja stopnja ali Paschatkarma, kjer se telo ponovno stabilizira, regenerira in se okrepi »prebavni ogenj«, je stopnja počasne prilagoditve normalnim količinam hrane in obnovitev organizma z minerali in zelišči.

Celotna Panchakarma s pripravo, aplikacijo vseh metod in regeneracijo traja 28 dni, čeprav se redko uporabijo vse metode detoksifikacije ena za drugo.

Joga

Človeški um je konstantno aktiven zaradi zahtev sodobnega časa, zato um postane površinski, vpet v vsakdanjik in ni zmožen izkoristiti bogatih fizičnih, mentalnih in čustvenih virov, skritih v človeku. Ajurveda je zato neločljivo povezana z meditacijo, sproščanjem, jogo ter dihalnimi tehnikami oz. pranajamo. Joga je tako kot Ajurveda stara sveta znanost v Vedski tradiciji Indije. Ajurveda je Vedska znanost zdravljenja uma in telesa, joga pa je Vedska znanost samospoznanja človeka, katere osnova je zdravje telesa in uma.

Tako sta se skupaj razvijali in uporabljali skozi tisočletja ter predstavljata veliko več kot samo telesne vaje in zdravljenje telesa, kot je bilo pogosto predstavljeno na Zahodu, temveč dajeta velik pomen človeku, ki ima potencial, da razvije višjo zavest, zavest ljubezni, razumevanja in odgovornosti do družbe in narave. Tako imenovani jogi je človek discipline, sočutja in nenasilja, njegova dolžnost je, da je zaščitnik vseh bitij in narave. V skladu z načelom nenasilja ali ahimse joga zagovarja polnovredno laktovegeterijansko prehrano, pri tem ima velik prispevek tudi ajurveda s svojo prehranjevalno dieto. Joga se originalno prenaša le iz učitelja na učenca, ki je pripravljen sprejeti višjo modrost in znanje. Kot disciplina joga zaobjema telesne vaje ali asane, etične discipline, tehnike za nadzor dihanja in čutil ter meditacijo. Obstaja pet različnih poti joge:

 • Raja joga: Zaobjema vse tehnike dicipline z namenom pridobiti popolno kontrolo nad operacijami človeškega uma ali vritiji.
 • Bhakti joga: Pot predanosti ali iskanje višje zavesti preko srca z staroindijskimi rituali, pesmimi in meditacijami
 • Karma joga: Pot služenja in aktivnosti z namenom dvigniti človeštvo na višjo stopnjo razumevanja o medsebojni povezanosti
 • Kriya joga: Vljučno s Hatha jogo zaobjema telesne vaje, dihalne tehnike in tehnike sproščanja, za katere je predpisano, pri katerih boleznih in težavah naj se vadijo, na katere organe delujejo ter kontraindikacije. Te tehnike se širom sveta intenzivno preizkušajo v randomiziranih kliničnih študijah ter raziskovalnih nalogah na pacientih z raznovrstnimi težavami kot so rak, diabetes, hipertenzija, posttravmatski stres ter na nosečnicah in otrocih. Velika večina študij je pokazala večjo učinkovitost od placeba in trenutno uporabljenih komplementarnih metod pri zdravljenju ter celo morebitno večjo učinkovitost od samega zdravljenja z zdravili pri npr. bolečinah v hrbtenici.
 • Jnana joga: Pot iskanja modrosti o človeku, naravi in univerzumu z notranjim premišljevanjem in samoopazovanjem. Ta pot je namenjena redkim aspirantom, ki so po ajurvedi večinoma Pitta tipi, saj imajo le-ti veliko kapaciteto koncentriranja uma in determiniranega vpogleda vase.

Aromaterapija

Aromaterapija je ena od oblik zdravilstva, ki uporablja hlapne tekoče rastlinske snovi, znane kot eterična olja in druge aromatične sestavine rastlin. Njen namen je vplivati na človekovo zdravje in počutje. Danes aromaterapijo delimo na štiri skupine: medicinska aromaterapija, popularna in ezoterična aromaterapija, holistična aromaterapija in znanstvene raziskave dišav. Najbolj se uporablja holistični pristop k zdravljenju, kar pomeni, da ne zdravi zgolj simptomov ampak splošno telesno stanje – dušo in telo kot celoto.Sem spadajo tudi navodila za zdrav način življenja, prehranjevanje ter telesne in druge dejavnosti za krepitev zdravja. Pri aromaterapiji velja, da so bolezenska znamenja posledica porušenega energijskega ravnovesja, zdravljenje z eteričnimi olji pa pomaga pacientovemu telesu, ki se skuša samo pozdraviti. Aromaterapevt skuša s celostnim pristopom ugotoviti prave vzroke bolezenskih težav in jih s pravilno izbiro kombinacije eteričnih olj odpraviti.

Aromaterapija je naravna metoda namenjena varovanju zdravja, lepote in dobrega počutja. Osnovno orodje, ki ga v aromaterapiji uporabljamo, so eterična olja.

Eterična olja so dišeči raslinski izvlečki (ekstrakti). Pridobivamo jih iz različnih delov rastlin s procesi destilacije, ekstrakcije ali stiskanja. Uporabljamo jih v malih količinah in kontrolirano. Čeprav jih imenujemo olja, so nemastna. Eterična olja niso topna v vodi, so pa topna v olju. Pred nanosom na kožo jih vedno razredčimo v enem izmed naravnih medijev (med, rastlinsko olje, sojina smetana,…).

Osnovni pripomočki: eterična olja, rastlinska olja, sol, polenta…

Najpogostejši medij, ki se uporablja z eteričnimi olji (in jih seveda topi) so rastlinska olja. Tipični primer rastlinskega olja je olivno olje. Pri rastlinskih oljih, ki jih v aromaterapiji uporabljamo, je pomembno, da so nerafinirana in hladno stiskana. Edino kombinacija pravih eteričnih olj.

Cenik
Telefon
E mail
Call Now Button