ZGODOVINA KOVAČEV

Začetki naše družinske veje segajo v 18 stoletje. Prvi Kovač za katerega vemo je bil Janez Kovač 1790. Pri hiši se je reklo na potoku ali pri potočkih ( v bližini je tekel potok)

Sprva je bilo to vmesno postajališče za furmane – to so bili kmeti , ki so prevažali na vozovih les, seno, kamenje ali kaj drugega v oddaljene kraje – ponavadi na hrvaško reko, pa tudi v druge hrvaške kraje. Ustavljali so se pri nas, pojedli kaj toplega, nahranili svoje konje in nadaljevali naprej. Veliko jih je tudi prespalo na našem hlevu.

Janezu se je rodil sin Blaž , ki je bil poročen z Heleno. Blaž je obnovil hišo leta 1892 – ta letnica stoji še danes na portalu hiše, začel je gostinsko dejavnostjo – prav tako za prehodne goste, uredil pa je tudi prve sobe. Bil je pravi gospodar, imel je dva sinova in eno hčer: Jurija, Blaža in Miciko.

Jurij Kovač je bil naslednik, ki pa je padel na fronti v Galiciji. Jurij je imel tri sinove Antona, Stanka in Vlada. Skrbništvo nad njimi je prevzel njegov brat Blaž . Blaž je bil žandar na podplanini, s prihodom v Osilnico pa je prevzel gostilno in bil kasneje tudi župan Osilnice.

Po Blažu je gostilno prevzel najstarejši sin Anton. Anton je bil že pravi gostinec. Prvi v tem koncu slovenije je polnil sodo . Pri enem od takih polnjen je razneslo flašo s CO2 , ki ga je ubila na mestu. Anton je bil poročen z Miciko. Imela sta dva sinova Antona, Janeza in hčer Vazmo. Po smrti Antona je Micika naprej vodila gostilno. Bila je izjemno pametna in podjetna ženska. Sama je vzgajala tri majhne otroke, poleg tega pa je vodila gostilno, trgovino z alkoholnimi pijačami, ter prodajo piva za cel gorski kotar .

Leta 1972 je gostilno začel voditi najstarejši sin Anton. Poleg gostilne je dogradil depandanso s prenočišči in razširil gostinsko ponudbo.

Prelomno leto je bilo 2002 , ko smo podrli staro poslopje / gostilno in zgradili družinski hotel, zgrajen v etno stilu Petra Klepca. Od leta 2003 vodi hotel in podjetje Simon Kovač .

Cenik
Telefon
E mail
Call Now Button